Externe informatie

De AVGG ontvangt regelmatig informatie van andere organisaties in het adoptieveld. Informatie die wij interessant vinden voor onze leden, publiceren wij op deze pagina.


Kennisflits Kennisbureau ter Meulen 2018-1: Vertrouwde volwassene maakt groot verschil in gezondheidseffecten van jeugdtrauma

Jeugdtrauma's
Hoe meer jeugdtrauma's iemand doorgemaakt heeft, hoe groter gezondheidsrisico's. Wanneer iemand vier of meer typen jeugdtrauma's heeft meegemaakt, worden de gezondheidsrisico's op volwassen leeftijd indrukwekkend vergroot (ruim twee keer zoveel kans op b.v. kanker, hart en vaatziekten, depressie en diabetes) en de levensverwachting verlaagd. Zie ACE-website en de TED Talk van Nadine Burke Harris.

Onze pleeg- en adoptie kinderen hebben al snel meerdere traumatische jeugdervaringen meegemaakt en lopen daardoor meer risico. Daarom is het extra belangrijk om de resultaten van het onderzoek van Bellis (2017) serieus te nemen:

Vertrouwde volwassene
Kinderen, die hun hele jeugd door een volwassene hebben, die ze vertrouwen en aan wie ze hun problemen kwijt kunnen, vertonen op volwassen leeftijd veel minder gezondheids-bedreigend gedrag en hun geestelijke gezondheid is beter. Of – de andere kant op – bij kinderen met meerdere jeugdtrauma's kan het gebrek van een gedurende de hele jeugd aanwezige vertrouwde volwassene het risico op gezondheids-bedreigend gedrag en verminderd geestelijk welzijn sterk vergroten.

Opnieuw een argument – nu uit de trauma hoek – dat pleit vóór stabiliteit in zorg van kinderen en tegen het verbreken van banden met vertrouwde volwassenen, zoals bij breakdown meestal gebeurt. 
Lees verder op de website van Kennisbureau ter Meulen.

Centrum voor Educatie en Supervisie: Eendaagse cursus hechtingsproblematiek: Deze eendaagse training is nieuw in het aanbod van het Centrum voor Educatie en supervisie. Deze scholing, die gegeven wordt door Giel Vaessen, vindt op 21 februari 2018 plaats in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

Euregionaal Congresburo: Jaarlijks congres - Hechtingsproblematiek: hechten met hindernissen - 4e editie, 5 oktober 2017.
 Klik hier voor meer informatie.

Adoptie Driehoek Onderzoeks Centrum: Grootschalig onderzoek naar tevredenheid en welzijn van volwassen interlandelijk geadopteerden
Adoptieorganisaties willen graag weten hoe geadopteerden aankijken tegen hun adoptie. Daarom onderzoekt het ADOC nu via een internetvragenlijst hoe tevreden volwassen geadopteerden met hun adoptie zijn en hoe het met ze gaat. Klik hier voor meer informatie. 
Eerste resultaten tevredenheidsonderzoek volwassen geadopteerden

'Ken je je echte ouders ook?' Dit en andere korte toelichtingen op recente publicaties die van belang zijn voor de praktijk vind je op de website van de Universiteit Leiden en het Adoptie Driehoek Onderzoeks Centrum. 
Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe publicaties.

Berichten van de Stichting Adoptievoorzieningen (SAV)


Cursus: Zorgen voor getraumatiseerde adoptiekinderen
Nog enkele plekken vrij

Zowel voor de adoptieoudercursus 'Goede start' als voor de cursus 'Zorgen voor getraumatiseerde adoptiekinderen'  van Stichting Adoptievoorzieningen zijn nog enkele plaatsen vrij. Beide cursussen starten in september.
Meer informatie is te vinden op de website. U kunt zich aanmelden via nazorg@adoptie.nl

Nieuwe brochure over slaapproblemen 
In deze brochure wordt ingegaan op veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen bij adoptiekinderen. U leest hoe andere adoptieouders ermee zijn omgegaan en krijgt handvatten om uw kind te helpen om beter te gaan slapen.
De brochure bestaat uit 12 pagina’s, kost € 4,95 (incl. verzendkosten) en is te bestellen via de website van Stichting Adoptievoorzieningen, www.adoptie.nl.

Overige informatie

Onderdiagnose FASD bij pleeg- en adoptiekinderen (gepubliceerd door Adoptie Driehoek Onderzoek Centrum)

Onlangs promoveerde Sandra Knuiman aan Universiteit Utrecht op het onderwerp "De ontwikkeling van kinderen, geadopteerd uit Polen". Meer informatie over dit onderzoek en de resultaten zijn via deze link te vinden.

Nieuwe brochure over voor de tweede keer adopteren (Stichting Adoptievoorzieningen):
Als u overweegt om voor een tweede keer te adopteren komt  u opnieuw voor een aantal vragen en keuzes te staan. De nieuwe brochure ‘Voor de tweede keer adopteren' van de Stichting Adoptievoorzieningen geeft informatie en tips. Meer informatie

Krantenartikel over wetenschappelijk onderzoek naar hechting
Het Nederlands Dagblad heeft een interessant artikel geschreven over een langlopend onderzoek naar hechting van adoptiekinderen:
https://www.nd.nl/artikelen/2014/mei/01/adoptiekind-heeft-niet-meer-kans-op-hechtingsstoor

Wij hebben een uitnodiging gekregen van de volgende bijeenkomst(en):

Cursus 'Goede Start'
Organisatie: Stichting Adoptievoorzieningen
Datum: zie website Stichting Adoptievoorzieningen
Locatie: Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam
Meer informatie en aanmelden: link


De informatie op deze pagina wordt geleverd door externe partijen. De AVGG is daarom niet verantwoordelijk voor fouten of annuleringen. Vanzelfsprekend zijn wij ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier genoemde bijeenkomsten.

Wilt u uw bijeenkomst ook op deze pagina laten plaatsen? Mail de informatie over deze bijeenkomst dan naar webmaster@avgg.nl. Als wij uw bijeenkomst waardevol vinden voor onze leden, zullen wij deze hier plaatsen.